Jsou nebo nejsou Piráti pro-imigrantská strana?

23. 09. 2021 13:53:29
Předseda Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že „s muslimskou Evropou má problém“. Jak hodně můžeme tomuto prohlášení věřit a jak hodně ho máme brát vážně? Dochází k zásadní změně postojů celé Pirátské strany?

Prezident Miloš Zeman s oblibou říká „Jen idiot nemění svůj názor“. Předseda Pirátů Ivan Bartoš si jeho slova vzal k srdci a prohlásil, že také změnil názor. Jestli to myslí upřímně (jako svého času Stanislav Gross), měli bychom mu zatleskat a ocenit odvahu přiznat, že se dříve mýlil.

Nabízí se ovšem otázka, jak hodně můžeme takovému prohlášení věřit.

Předseda Pirátů tři týdny před volbami řekl voličům přesně to, co chtějí slyšet. U některých politiků se tomu říká populismus. Jak to nazveme u Ivana Bartoše?

České přísloví říká „Jedna vlaštovka jaro nedělá“. Jedno prohlášení předsedy strany určitě neznamená, že by Pirátská strana měnila směr a opouštěla postoje, které zastává od svého založení.

Kdyby to Piráti mysleli s ochranou Evropy před islamizací opravdu vážně, očekával bych, že ve sněmovně navrhnou změnu zákona o ochraně zvířat proti týrání, která by zrušila výjimku umožňující muslimům provozovat barbarské halal porážky na území ČR. Halal porážky jsou neslučitelné s evropskými hodnotami a s humanistickým odkazem evropské civilizace a jejich provozování na evropském území je prvním krokem jeho islamizace.

Také z právního hlediska je výjimka povolující provádět halal porážky vybrané skupině obyvatel velmi zvláštní. Halal porážky jsou v rozporu s českými veterinárními předpisy a Zákon o ochraně zvířat proti týrání je obecně zakazuje. Současný právní stav je takový, že pokud běžný občan ČR (křesťan nebo nevěřící) provede halal porážku, dopustí se porušení zákona a může být trestán. Muslim ovšem halal porážku (díky zvláštní výjimce pro náboženské obce) provést může. Jak se toto slučuje s rovností občanů před zákonem, která je základním kamenem českého právního řádu? Není tohle diskriminace občanů na základě náboženské víry? Stojí u nás náboženství nad zákony České republiky? Zcela zjevně ano.

Piráti měli čtyři roky na to, aby ve sněmovně navrhli změnu Zákona o ochraně zvířat proti týrání. Z legislativního hlediska se jedná o jednoduchý úkon. Stačí škrtnout jeden jediný odstavec, který uděluje výše zmíněnou výjimku pro náboženské obce. Je to malý krok pro zákonodárce a velký rozdíl pro týraná zvířata. Nestalo se však nic. Prohlášení pana předsedy jsou jen líbivá prázdná slova. Skutek utek. (Je ovšem možné, že k prozření Ivana Bartoše došlo až teď, ve chvíli, kdy předvolební průzkumy ukazují, že Piráti ztrácejí voliče. V tom případě Piráti určitě navrhnou změnu Zákona o ochraně zvířat proti týrání v příštím volebním období.)

Předseda Pirátů v rozhovoru pro Rádio Impuls dále řekl, že Pirátská strana odmítla nelegální migraci. Obávám se, že na tomto místě už musím pana Bartoše obvinit nejen z populismu, ale rovnou i ze lži.

Stanovisko Pirátské strany k migraci je vyvěšeno na webových stránkách pirátské strany. Černé na bílém zde stojí například tato věta:

Česká vláda by měla mít odvahu prokázat solidaritu nejen slovy, ale i praxí například dobrovolnou relokací přiměřeného počtu žadatelů o azyl či přesídlením azylantů napřímo z válečných oblastí.

Tahle věta nezní zrovna jako odmítnutí nelegální migrace.

(Možná jen poznámka k použitému slovníku: tato věta se týká relokace osob nacházejících se v uprchlických táborech v Řecku a v Itálii, tzn. jedná se o mnohokrát rozebírané (a mnohokrát odmítnuté) přerozdělování nelegálních migrantů mezi zeměmi EU. Žadatel o azyl je zde osoba, která vstoupila na území Řecka či Itálie v rozporu se zákonem, tedy nelegálně. Tzn. jedná se o nelegální migraci se vším všudy, kterou chtějí Piráti podporovat tím, že tyto nelegální migranty přemístí k nám do České republiky.)

Celé Stanovisko Pirátů k migraci naleznete zde:

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/stanovisko-k-uprchlikum-2020.html#hum%C3%A1nn%C3%AD-p%C5%99%C3%ADstup--napl%C5%88ov%C3%A1n%C3%AD-na%C5%A1ich-hodnot

Povšimněme si toho, že Piráti chtějí dovážet do České republiky tzv. azylanty i z mimoevropských zemí („z válečných oblastí“). Tento požadavek se ve výše uvedeném stanovisku objevuje na více místech, třeba ve větě:

Je v zájmu České republiky, aby EU dlouhodobě a systematicky bojovala proti důvodům, které vedou k tomu, že migranti volí nelegální a nebezpečné cesty do Evropy a využívají služeb nelegálních převaděčů. Přesídlovací programy pro lidi v ohrožení či programy ekonomické migrace pro pracovníky představují legální a bezpečnou alternativu k pašerákům.

Ještě jasněji a otevřeněji je to napsáno v usnesení, o kterém se hlasovalo v Evropském parlamentu 21. října 2019:

Evropský parlament,

13. opakuje, že nejlepším způsobem, jak zabránit ztrátám na životech, jsou bezpečné a legální migrační cesty, a naléhavě vybízí členské státy, aby plně podporovaly operace na evakuaci z Libye, které provádí Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), aby zintenzivnily opatření na přesídlení a zavedly humanitární koridory do Evropské unie;

O tomto usnesení hlasovali také tři europoslanci z Pirátské strany. Všichni tři hlasovali PRO toto usnesení.

Tyto příklady naznačují, jakým způsobem chce Pirátská strana bojovat proti nelegální migraci: nelegální migraci zastavíme tak, že z ní uděláme migraci legální!

Místo toho, aby obyvatelé Afriky a Asie dlouho a složitě putovali přes několik světadílů, obtížně překračovali střežené hranice a přeplouvali přes moře obklopující Evropu, nastoupí jednoduše do letadla a za pár hodin je tu máme.

Jenom nevím, jestli tohle je to, co všichni chceme.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/volby/bartos-migranti-pirati-volby-muslimska-evropa-statni-rozpocet.A210922_132150_domaci_ajez

https://ivanpicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=627013

https://ivanpicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=770378

https://ivanpicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=733476

https://www.facebook.com/MUdrIDavid/posts/1453204538453386

Autor: Ivan Picek | čtvrtek 23.9.2021 13:53 | karma článku: 36.28 | přečteno: 1011x

Další články blogera

Ivan Picek

Američtí filmaři opět lžou divákům - tentokrát o bitvě u Slavkova

Za několik dní vstoupí do kin nový výpravný film o Napoleonovi Bonaparte. Z dostupných ukázek je zřejmé, že filmařům se zalíbila událost, která se měla údajně odehrát v závěru bitvy u Slavkova.

20.11.2023 v 12:45 | Karma článku: 25.36 | Přečteno: 1029 | Diskuse

Ivan Picek

Superstar 2: Česko (zoufale) hledá prezidenta

Sejde se Čech, Němec, Žid, Japonec a Avatar. Ne, tak nezačíná vtip. Tak začínají české prezidentské volby.

9.1.2023 v 14:04 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 753 | Diskuse

Ivan Picek

Koho mají volit lidé, kteří si přejí zachovat manželství jako svazek muže a ženy?

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka připomněl jedno bolavé místo trojkoalice SPOLU. Strany této koalice mají protichůdné názory na otázku manželství osob stejného pohlaví.

20.9.2021 v 11:26 | Karma článku: 28.46 | Přečteno: 874 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.53 | Přečteno: 321 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 459 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 865 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.85 | Přečteno: 608 |
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3170

Jsem technicky vzdělaný vysokoškolák se zájmem o dějiny a svět. Občas mě napadají zajímavé myšlenky, o které bych se chtěl podělit se svým okolím.

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...