Stanovisko Pirátské strany k migraci: uprchlíky přijímáme!

11. 05. 2021 11:29:32
Česká Pirátská strana se netají tím, že pokud uspěje ve volbách a bude se podílet na vládě, Česká republika bude přijímat uprchlíky a nelegální migranty. To by měli všichni voliči vědět.

Epidemie Covid-19 pomalu končí (alespoň doufám) a je načase začít přemýšlet o post-covidové budoucnosti. Největší hrozbou pro Evropu i Českou republiku nadále zůstává nelegální migrace z Afriky a Asie do Evropy.

Mnoho chybných rozhodnutí jedné vlády může být v budoucnu napraveno. Pokud jedna vláda zvýší daně, příští vláda je může snížit a naopak. Pokud jedna vláda zavede EET nebo důchodovou reformu, příští vláda může obojí zrušit. A tak bychom mohli pokračovat. Pokud ale vláda umožní příchod přistěhovalců z kulturně odlišných zemí, už se jich nezbavíme. Z tohoto důvodu bychom měli být velmi vnímaví k otázce nelegální migrace a neměli bychom na ni zapomínat ani uprostřed zuřící epidemie.

Jednou z mála český politických stran, které otevřeně podporují nelegální migraci, je Pirátská strana. Tento postoj dávají Piráti najevo při hlasování v zastupitelských sborech i ve svém programu, který je vystaven na webových stránkách Pirátské strany.

V říjnu 2019 hlasoval Evropský parlament o usnesení s názvem „o pátracích a záchranných akcích ve Středozemním moři“. Toto usnesení se zabývá nelegální migrací z Afriky přes Středozemní moře, která začala v roce 2013 a trvá dodnes. Pokud očekáváte, že usnesení požadovalo zastavení nelegální migrace, jste úplně vedle. V usnesení se vůbec neřešila bezpečnost obyvatel Evropy a zvýšená zločinnost, kterou nelegální migranti do Evropy přinášejí. Právě naopak. Usnesení požadovalo, aby obyvatelům Afriky bylo umožněno stěhovat se do Evropy zcela legálně, bez nutnosti plavby přes moře. Prostě nasednou na letadlo a za pár hodin je tu máme.

Všichni europoslanci z české Pirátské strany hlasovali PRO toto usnesení.

Bližší podrobnosti o tomto hlasování naleznete zde:

Piráti hlasovali pro nelegální migraci z Afriky - Blog iDNES.cz

K přijímání nelegálních migrantů se hlásí také pirátští poslanci v české Poslanecké sněmovně. V listopadu 2019 se ve sněmovně opět řešil požadavek na dobrovolné přebírání nelegálních migrantů z řeckých uprchlických táborů. Všichni poslanci Pirátské strany projevili nesouhlas s postojem ministra Hamáčka z ČSSD, který přebírání nelegálních migrantů z řeckých uprchlických táborů dlouhodobě odmítá.

Bližší podrobnosti o tomto hlasování naleznete zde:

ODS ve sněmovně hlasovala PRO přijímání nelegálních migrantů - Blog iDNES.cz

Na podzim roku 2020 (tedy před pár měsíci) Piráti na svých webových stránkách zveřejnili své „Stanovisko k migraci 2020“. Toto stanovisko je poměrně čerstvé a můžeme je tedy považovat za součást volebního programu Pirátů. Pojďme se podívat, co nám Piráti v případě svého volebního úspěchu slibují (věty psané kurzívou jsou opsány přímo z pirátského Stanoviska):

Česká vláda by měla mít odvahu prokázat solidaritu nejen slovy, ale i praxí například dobrovolnou relokací přiměřeného počtu žadatelů o azyl či přesídlením azylantů napřímo z válečných oblastí.

Pozn.: Toto je nejdůležitější věta z celého Stanoviska. Piráti říkají zcela otevřeně, že pokud se dostanou k moci, bude Česká republika přijímat nelegální migranty a uprchlíky z celého světa. To by si měli uvědomit všichni, kteří dnes v průzkumech odpovídají, že by chtěli Piráty volit. Po volbách si nechoďte stěžovat, že s přijímáním migrantů nesouhlasíte. Piráti to ohlásili dopředu.

Tato věta svědčí také o tom, že Piráti si uvědomují, že většina Čechů si přijímání nelegálních migrantů nepřeje. Piráti dopředu oznamují, že nebudou brát zřetel na přání občanů této země. Jinými slovy: Piráti nebudou hájit naše zájmy.

Na efektivní zvládání migrace ale jako Česká republika sami nestačíme, musíme ji řešit společně v rámci celé Evropy.

Velká výzva, jakou migrace bezesporu je, vyžaduje jednotné evropské řešení a vzájemnou solidaritu.

Vlády by měly být pozitivně motivovány k dobrovolnému převzetí části žadatelů o azyl z přetížených států, například adekvátním finančním příspěvkem z rozpočtu EU.

Je nutné uvádět pravidelně českou legislativu do souladu s legislativou EU, nálezy Evropského soudního dvora a doporučeními Rady Evropy.

Požadujeme také rozšíření pravomocí Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu, respektive Agentury EU pro azyl.

Schvalujeme i myšlenku jednotné žádosti o azyl pro všechny členské země EU.

Pozn.: Piráti vědí, že Češi nelegální migranty odmítají. Proto Piráti chtějí přenést co nejvíce pravomocí v oblasti migrace a azylové politiky do Bruselu. Brusel nám potom nařídí přijímat nelegální migranty a česká Poslanecká sněmovna srazí podpatky, zapanáčkuje a poslušně schválí vše, co z Bruselu přijde – tak, jako se to děje dosud. Čeští voliči budou vyřazeni z rozhodování. Můžou nadávat v hospodě nebo (hodně opatrně) na sociálních sítích, ale nic s tím nenadělají.

Jako první krok správným směrem vnímáme Globální pakt o migraci, který schválilo 152 států světa.

Požadujeme přistoupení k tomuto paktu.

Pozn.: Současná česká vláda odložila Globální pakt o migraci k ledu, což je jediný správný postup. Globální pakt o migraci neobsahuje nic, co by pro nás bylo výhodné. Naopak přináší celou řadu ustanovení, která jsou pro nás nevýhodná (mj. ještě více ztěžuje vyhoštění odmítnutých žadatelů o azyl, které je už teď skoro neproveditelné). Přijetí Globálního paktu o migraci není v zájmu ČR a jejich občanů.

Globální pakt o migraci dosud ani není úředně přeložen do češtiny. Česká veřejnost se s ním nemohla seznámit a nemohla o něm proběhnout veřejná rozprava. Snaha o protlačení přistoupení České republiky k tomuto paktu je za těchto okolností dalším pokusem o obejití voličů a jejich vyřazení z politického rozhodování.

Přesídlovací programy pro lidi v ohrožení či programy ekonomické migrace pro pracovníky představují legální a bezpečnou alternativu k pašerákům (částka, kterou migranti platí za nebezpečnou plavbu na člunu, je paradoxně násobně vyšší než běžná cena letenky). To omezí prostor pro zneužití migračních cest kriminálními a teroristickými organizacemi.

Pozn.: Tato myšlenka je obsažena i v usnesení Evropského parlamentu „o pátracích a záchranných akcích ve Středozemním moři“, o kterém již byla řeč v úvodu článku. Piráti navrhují „vyřešit“ nelegální migraci tím, že z ní uděláme migraci legální. Nejsem si jist, zda tohle je to, co všichni chceme.

Stranou by neměla zůstat ani práce s majoritní společností a podpora její otevřenosti vůči odlišnostem, která je prevencí nenávistných projevů a diskriminace nejen cizinců.

Pozn.: Tato věta se nachází na konci odstavce Integrace cizinců - Začleňování do společnosti. Představa Pirátů je tedy taková, že přistěhovalci si ponechají svoje zvyky, náboženství a kulturu a česká společnost se jim přizpůsobí. Tedy že budeme opakovat stejné chyby, které udělala západní Evropa, kde začlenění cizinců neproběhlo a dnes tam žijí vedle sebe dvě různé společnosti, mezi kterými postupně roste napětí.

A pokud by Češi měli s tou „otevřeností“ potíže, budou převychováni (to je význam slova „práce s majoritní společností“).

Kdyby si někdo chtěl celé pirátské „Stanovisko k migraci 2020“ sám přečíst, naleznete je zde:

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/stanovisko-k-uprchlikum-2020.html#hum%C3%A1nn%C3%AD-p%C5%99%C3%ADstup--napl%C5%88ov%C3%A1n%C3%AD-na%C5%A1ich-hodnot

Jaké důsledky má nezvládnutý příliv přistěhovalců z kulturně a etnicky odlišných zemí můžeme na vlastní oči pozorovat již v celé západní Evropě – Itálie, Francie, Anglie, Belgie, Holandsko, Německo, Švédsko....

Čtyři pětiny znásilnění ve Švédsku páchají „osoby s cizokrajnými kořeny“, což je úřední označení pro přistěhovalce. Znásilnění je ve Švédsku tolik, že policie už jednotlivé případy ani nevyšetřuje.

Také anglická policie několik desítek let nevyšetřovala hromadná znásilňování britských dívek pákistánskými gangy. Policisté se báli obvinění z rasismu a raději nutili oběti znásilnění, aby stáhly trestní oznámení.

Francie se nachází na pokraji občanské války. Přistěhovalci hromadně útočí na francouzské policisty a policejní stanice. Francouzská vláda otevřeně přiznává, že země je ve válce s islamisty a používá pojem „ztracená území“, jímž označuje oblasti uvnitř Francie, které francouzský stát neovládá (jiný název pro tato území je „no-go zóna“). Rozklad francouzské společnosti pokročil tak daleko, že polovina Francouzů by uvítala, kdyby moc v zemi převzali vojáci a zavedli pořádek po svém způsobu.

Také Česká republika již zaznamenala několik případů, které můžeme považovat za jakousi „demoverzi“ toho, co nás v budoucnu čeká.

V dubnu 2018 při setkání s osobami s cizokrajnými kořeny málem zemřel jeden pražský číšník. Skupina sedmi Arabů ho za bílého dne surově zmlátila přímo v restauraci, kde pracoval. Skoro ho zabili. Napadený číšník utrpěl těžká zranění, která přežil jen díky rychlé lékařské pomoci. Má poškozené zdraví s trvalými následky do konce života. (Útočníci byli propuštěni z vězení již po třech letech - tomu se v Čechách říká "spravedlnost".)

O svůj život se bála také šestnáctiletá dívka, kterou nedaleko Litoměřic znásilnil Afričan, který si k nám odskočil z Německa, kde mu byla zamítnuta žádost o azyl.

Dva otřesné zážitky dvou lidí, kteří měli prostě smůlu a byli v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. A to u nás ještě žádní migranti nejsou, jak se s oblibou říká. Jak to asi bude vypadat, až tady opravdu nějací budou?

Poznámka: Pojem „nelegální migrant“ v tomto článku označuje osobu, která vstoupila na území cizího státu bez dokladů opravňujících ke vstupu, tedy nelegálně. Setkal jsem se s tvrzením, že pokud nelegální migrant po vstupu na území cizího státu požádá o azyl, je jeho další pobyt v tomto státě v souladu se zákonem. Tato právní obezlička však platí jen do doby, kdy je jeho žádost o azyl zamítnuta. Potom se z původního nelegálního migranta stává opět nelegální migrant, který by měl být vyhoštěn. K tomu ale ve většině případů nedojde (viz celý odstavec odkazů dole ve zdrojích). Proto je nesmírně důležité zastavit nelegální migraci a nedovolit neoprávněným osobám vstup na území Evropy.

Zdroje:

O Pirátech:

Piráti ordinují nízké platy - Blog iDNES.cz

https://echo24.cz/a/SLsqZ/nove-kadrove-predpoklady-sef-nemocnic-musi-byt-uvedomely-piratista-starostista

Piráti to rozjíždí ve velkém. Proč lodě čekaly u Suezu a nepluly kolem Afriky - iDNES.cz

https://jandocekal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769589

Piráti jsou osm měsíců ve sněmovně a už mají za sebou první skandály a selhání - Blog iDNES.cz

Největší lodní dopravce volá o pomoc. Maersk žádá vojenský zásah proti pirátům - iDNES.cz

Piráti a STAN slibují nízké daně i rovnoprávné sňatky osob stejného pohlaví - iDNES.cz

Piráti v západní Africe jsou čím dál drzejší, peníze EU na boj s nimi nestačí - iDNES.cz

Migranti v Čechách:

https://www.expres.cz/zpravy/armin-nahvi-arash-nahvi-zbiti-cisnika.A210409_105148_dx-zpravy_stes?zdroj=patro

https://www.idnes.cz/usti/zpravy/african-znasilneni-migrant-litomericko-soud-rozsudel.A200604_103437_usti-zpravy_alh

Měla jsem strach, aby mě nezabil, vypověděla dívka znásilněná Afričanem - iDNES.cz

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/104065/bis-eviduje-mozne-zdroje-islamskeho-extremismu-v-cechach-je-to-dusledek-nezodpovedne-azylove-politiky.html

Západní Evropa:

Drulák: Nezvládnutá migrace a antirasismus rozkládají Francii, generálové to vědí - iDNES.cz

https://echo24.cz/a/SrKRg/vetsina-francouzu-podporuje-generaly-v-moznem-prevzeti-moci-tvrdi-pruzkum

https://cs.gatestoneinstitute.org/17230/nabozenska-transformace-francouzskych-skol

https://cs.gatestoneinstitute.org/17264/valka-proti-policii-francii

Útok na pařížskou policejní stanici – použili muslimové skutečně minomet? - Blog iDNES.cz

Ve Francii jsou každý den znesvěceny v průměru dva kostely - Blog iDNES.cz

https://kechlibar.net/2020/01/15/nechali-jsme-je-bez-ochrany/

https://en.wikipedia.org/wiki/Rotherham_child_sexual_exploitation_scandal

https://cs.gatestoneinstitute.org/13407/svedsko-zeny-byly-znasilneny

https://cs.gatestoneinstitute.org/9166/svedsko-znasilneni

Šest obětí za pět týdnů. Švédsko čelí vlně vražd žen, ty se bojí samy ven - iDNES.cz

Německé město chce zavřít azylový dům. Místní hlásí krádeže i ve dne - iDNES.cz

Která neziskovka přivezla do Evropy Tunisana, který zavraždil tři lidi v Nice? - Blog iDNES.cz

O nemožnosti vyhostit odmítnuté žadatele o azyl:

https://kechlibar.net/2019/10/24/prilis-mnoho-trpelivosti-aneb-jak-funguje-institut-strpeni-v-nemecku/

https://kechlibar.net/2019/05/14/neodsunes/

https://kechlibar.net/2018/08/07/z-pirata-uprchlikem/

https://kechlibar.net/2019/11/04/pripad-ibrahima-miriho-aneb-dobri-gangsteri-se-vraceji/

https://kechlibar.net/2018/06/08/par-poznamek-k-pripadu-vrazdy-na-susanne-f/

Globální pakt o migraci:

https://kechlibar.net/2018/11/25/debaty-na-posledni-chvili/

https://kechlibar.net/2018/11/19/mirna-rebelie-v-mezich-zakona/

https://kechlibar.net/2018/11/06/mozna-preci-jen-nechceme/

https://kechlibar.net/2018/11/07/tak-asi-preci-jen-chceme-ale-radeji-o-tom-nebudeme-hlasovat/

Tři nevládní organizace čelí obvinění ze spolupráce s pašeráky lidí z Libye | Svět | Lidovky.cz

Analýza: Řecko žaluje neziskovky za nelegální pašování imigrantů - iDNES.cz

Obecné úvahy o migraci:

https://kechlibar.net/2019/07/24/kdo-vsechno-chce-do-evropy/

https://kechlibar.net/2019/01/08/porodnice-sveta/

https://kechlibar.net/2015/10/13/na-sikme-plose/

https://kechlibar.net/2020/01/21/neverte-jim-kdyz-prichazeji-s-detmi/

https://kechlibar.net/2018/06/20/tri-faze-debaty-o-masove-imigraci/

Autor: Ivan Picek | úterý 11.5.2021 11:29 | karma článku: 43.02 | přečteno: 2956x

Další články blogera

Ivan Picek

Američtí filmaři opět lžou divákům - tentokrát o bitvě u Slavkova

Za několik dní vstoupí do kin nový výpravný film o Napoleonovi Bonaparte. Z dostupných ukázek je zřejmé, že filmařům se zalíbila událost, která se měla údajně odehrát v závěru bitvy u Slavkova.

20.11.2023 v 12:45 | Karma článku: 25.36 | Přečteno: 1029 | Diskuse

Ivan Picek

Superstar 2: Česko (zoufale) hledá prezidenta

Sejde se Čech, Němec, Žid, Japonec a Avatar. Ne, tak nezačíná vtip. Tak začínají české prezidentské volby.

9.1.2023 v 14:04 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 753 | Diskuse

Ivan Picek

Jsou nebo nejsou Piráti pro-imigrantská strana?

Předseda Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že „s muslimskou Evropou má problém“. Jak hodně můžeme tomuto prohlášení věřit a jak hodně ho máme brát vážně? Dochází k zásadní změně postojů celé Pirátské strany?

23.9.2021 v 13:53 | Karma článku: 36.28 | Přečteno: 1011 | Diskuse

Ivan Picek

Koho mají volit lidé, kteří si přejí zachovat manželství jako svazek muže a ženy?

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka připomněl jedno bolavé místo trojkoalice SPOLU. Strany této koalice mají protichůdné názory na otázku manželství osob stejného pohlaví.

20.9.2021 v 11:26 | Karma článku: 28.46 | Přečteno: 874 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 184 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 611 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3170

Jsem technicky vzdělaný vysokoškolák se zájmem o dějiny a svět. Občas mě napadají zajímavé myšlenky, o které bych se chtěl podělit se svým okolím.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...