Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díváte se na věc z dnešního českého pohledu, bez přihlédnutí ke špatným zkušenostem z války, k náladě britského obyvatelstva, tehdejší technické vybavenosti britské armády, síle spojenců, převážné orientaci na případnou obrannou válku a celkové politické situaci v Evropě. Prostě Chamberlain moc možností na výběr neměl.

Churchil byl jedním z těch, kteří měli opačný názor. Ale obávám se, že ani i při svém charisma, zdravém rozumu a umění přesvědčovat by v roce 1938 by nedokázal tehdy ještě Brity přesvědčit o nutnosti vstoupit do válečného stavu.

2 0
možnosti

mám na mysli špatné zkušenosti z 1.WW

0 0
možnosti

J70a40n 92R91á40ž

30. 9. 2018 11:02

Nezodpovězenou otázkou zůstane, co by se stalo, kdyby Chamberlain dohodu s Hitlerem o okupaci velké části státu, o kterém neměl žádné právo jekkoliv rozhodovat, odmítl podepsat. Rozhodně by to nevedlo k válce hned, ale Hitler by musel přestat mlžit. ČR by stejně obsadil, možná násilím, ale ukázal by světu jaký opravdu je.

Podpis Mnichovské dohody byl od Chamberlaina populistický tah k uklidnění britského veřejného mínění a osud České republiky mu byl zcela lhostejný. Chamberlain s Dalladierem v zájmu udržení svého postavení Českou republiku darovali Hitlerovi, omluva pro to není a mělo by to být pro nás věčné memento, že politici velkých států kdykoliv obětují malý stát, když to bude v jejich zájmu

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS