Jsou nebo nejsou Piráti pro-imigrantská strana?

23. 09. 2021 13:53:29
Předseda Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že „s muslimskou Evropou má problém“. Jak hodně můžeme tomuto prohlášení věřit a jak hodně ho máme brát vážně? Dochází k zásadní změně postojů celé Pirátské strany?

Prezident Miloš Zeman s oblibou říká „Jen idiot nemění svůj názor“. Předseda Pirátů Ivan Bartoš si jeho slova vzal k srdci a prohlásil, že také změnil názor. Jestli to myslí upřímně (jako svého času Stanislav Gross), měli bychom mu zatleskat a ocenit odvahu přiznat, že se dříve mýlil.

Nabízí se ovšem otázka, jak hodně můžeme takovému prohlášení věřit.

Předseda Pirátů tři týdny před volbami řekl voličům přesně to, co chtějí slyšet. U některých politiků se tomu říká populismus. Jak to nazveme u Ivana Bartoše?

České přísloví říká „Jedna vlaštovka jaro nedělá“. Jedno prohlášení předsedy strany určitě neznamená, že by Pirátská strana měnila směr a opouštěla postoje, které zastává od svého založení.

Kdyby to Piráti mysleli s ochranou Evropy před islamizací opravdu vážně, očekával bych, že ve sněmovně navrhnou změnu zákona o ochraně zvířat proti týrání, která by zrušila výjimku umožňující muslimům provozovat barbarské halal porážky na území ČR. Halal porážky jsou neslučitelné s evropskými hodnotami a s humanistickým odkazem evropské civilizace a jejich provozování na evropském území je prvním krokem jeho islamizace.

Také z právního hlediska je výjimka povolující provádět halal porážky vybrané skupině obyvatel velmi zvláštní. Halal porážky jsou v rozporu s českými veterinárními předpisy a Zákon o ochraně zvířat proti týrání je obecně zakazuje. Současný právní stav je takový, že pokud běžný občan ČR (křesťan nebo nevěřící) provede halal porážku, dopustí se porušení zákona a může být trestán. Muslim ovšem halal porážku (díky zvláštní výjimce pro náboženské obce) provést může. Jak se toto slučuje s rovností občanů před zákonem, která je základním kamenem českého právního řádu? Není tohle diskriminace občanů na základě náboženské víry? Stojí u nás náboženství nad zákony České republiky? Zcela zjevně ano.

Piráti měli čtyři roky na to, aby ve sněmovně navrhli změnu Zákona o ochraně zvířat proti týrání. Z legislativního hlediska se jedná o jednoduchý úkon. Stačí škrtnout jeden jediný odstavec, který uděluje výše zmíněnou výjimku pro náboženské obce. Je to malý krok pro zákonodárce a velký rozdíl pro týraná zvířata. Nestalo se však nic. Prohlášení pana předsedy jsou jen líbivá prázdná slova. Skutek utek. (Je ovšem možné, že k prozření Ivana Bartoše došlo až teď, ve chvíli, kdy předvolební průzkumy ukazují, že Piráti ztrácejí voliče. V tom případě Piráti určitě navrhnou změnu Zákona o ochraně zvířat proti týrání v příštím volebním období.)

Předseda Pirátů v rozhovoru pro Rádio Impuls dále řekl, že Pirátská strana odmítla nelegální migraci. Obávám se, že na tomto místě už musím pana Bartoše obvinit nejen z populismu, ale rovnou i ze lži.

Stanovisko Pirátské strany k migraci je vyvěšeno na webových stránkách pirátské strany. Černé na bílém zde stojí například tato věta:

Česká vláda by měla mít odvahu prokázat solidaritu nejen slovy, ale i praxí například dobrovolnou relokací přiměřeného počtu žadatelů o azyl či přesídlením azylantů napřímo z válečných oblastí.

Tahle věta nezní zrovna jako odmítnutí nelegální migrace.

(Možná jen poznámka k použitému slovníku: tato věta se týká relokace osob nacházejících se v uprchlických táborech v Řecku a v Itálii, tzn. jedná se o mnohokrát rozebírané (a mnohokrát odmítnuté) přerozdělování nelegálních migrantů mezi zeměmi EU. Žadatel o azyl je zde osoba, která vstoupila na území Řecka či Itálie v rozporu se zákonem, tedy nelegálně. Tzn. jedná se o nelegální migraci se vším všudy, kterou chtějí Piráti podporovat tím, že tyto nelegální migranty přemístí k nám do České republiky.)

Celé Stanovisko Pirátů k migraci naleznete zde:

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/stanovisko-k-uprchlikum-2020.html#hum%C3%A1nn%C3%AD-p%C5%99%C3%ADstup--napl%C5%88ov%C3%A1n%C3%AD-na%C5%A1ich-hodnot

Povšimněme si toho, že Piráti chtějí dovážet do České republiky tzv. azylanty i z mimoevropských zemí („z válečných oblastí“). Tento požadavek se ve výše uvedeném stanovisku objevuje na více místech, třeba ve větě:

Je v zájmu České republiky, aby EU dlouhodobě a systematicky bojovala proti důvodům, které vedou k tomu, že migranti volí nelegální a nebezpečné cesty do Evropy a využívají služeb nelegálních převaděčů. Přesídlovací programy pro lidi v ohrožení či programy ekonomické migrace pro pracovníky představují legální a bezpečnou alternativu k pašerákům.

Ještě jasněji a otevřeněji je to napsáno v usnesení, o kterém se hlasovalo v Evropském parlamentu 21. října 2019:

Evropský parlament,

13. opakuje, že nejlepším způsobem, jak zabránit ztrátám na životech, jsou bezpečné a legální migrační cesty, a naléhavě vybízí členské státy, aby plně podporovaly operace na evakuaci z Libye, které provádí Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), aby zintenzivnily opatření na přesídlení a zavedly humanitární koridory do Evropské unie;

O tomto usnesení hlasovali také tři europoslanci z Pirátské strany. Všichni tři hlasovali PRO toto usnesení.

Tyto příklady naznačují, jakým způsobem chce Pirátská strana bojovat proti nelegální migraci: nelegální migraci zastavíme tak, že z ní uděláme migraci legální!

Místo toho, aby obyvatelé Afriky a Asie dlouho a složitě putovali přes několik světadílů, obtížně překračovali střežené hranice a přeplouvali přes moře obklopující Evropu, nastoupí jednoduše do letadla a za pár hodin je tu máme.

Jenom nevím, jestli tohle je to, co všichni chceme.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/volby/bartos-migranti-pirati-volby-muslimska-evropa-statni-rozpocet.A210922_132150_domaci_ajez

https://ivanpicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=627013

https://ivanpicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=770378

https://ivanpicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=733476

https://www.facebook.com/MUdrIDavid/posts/1453204538453386

Autor: Ivan Picek | čtvrtek 23.9.2021 13:53 | karma článku: 36.28 | přečteno: 1011x

Další články blogera

Ivan Picek

Američtí filmaři opět lžou divákům - tentokrát o bitvě u Slavkova

Za několik dní vstoupí do kin nový výpravný film o Napoleonovi Bonaparte. Z dostupných ukázek je zřejmé, že filmařům se zalíbila událost, která se měla údajně odehrát v závěru bitvy u Slavkova.

20.11.2023 v 12:45 | Karma článku: 25.36 | Přečteno: 1029 | Diskuse

Ivan Picek

Superstar 2: Česko (zoufale) hledá prezidenta

Sejde se Čech, Němec, Žid, Japonec a Avatar. Ne, tak nezačíná vtip. Tak začínají české prezidentské volby.

9.1.2023 v 14:04 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 753 | Diskuse

Ivan Picek

Koho mají volit lidé, kteří si přejí zachovat manželství jako svazek muže a ženy?

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka připomněl jedno bolavé místo trojkoalice SPOLU. Strany této koalice mají protichůdné názory na otázku manželství osob stejného pohlaví.

20.9.2021 v 11:26 | Karma článku: 28.46 | Přečteno: 874 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 204 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 610 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3170

Jsem technicky vzdělaný vysokoškolák se zájmem o dějiny a svět. Občas mě napadají zajímavé myšlenky, o které bych se chtěl podělit se svým okolím.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...