Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho by dnes volil Václav Havel?

Již za pár dnů si připomeneme 30. výročí pádu komunismu a všude se bude hovořit o Václavu Havlovi. Mnoho lidí si bude osobnost Václava Havla přisvojovat a bude se odvolávat na jeho odkaz. Jaký vlastně je odkaz Václava Havla?

Jsem překvapen a znechucen tím, kolik lidí dnes na Internetu a na sociálních sítích vyjadřuje nenávist k Václavu Havlovi. Považuji za svoji povinnost připomenout zejména těm později narozeným, že Václav Havel byl po mnoho let předním bojovníkem proti komunistické straně, která v naší zemi vládla od roku 1948 do roku 1989. Václav Havel se významně zasloužil o svržení komunismu v roce 1989 a má velkou zásluhu na tom, že konec vlády jedné strany u nás proběhl klidnou cestou. Zvolení Václava Havla prezidentem v prosinci 1989 se stalo zárukou, že sametová revoluce zvítězila a staré pořádky se již nevrátí. Byla ukončena studentská stávka a země se vrátila k běžnému životu.

 

Přechod od diktatury ke svobodné společnosti není snadný. Stačí se podívat, co se dělo ve Francii po roce 1789, v Rusku po roce 1917 nebo i v Rumunsku v roce 1989. Československo – přes všechno špatné, co se v tom období stalo - zvládlo přechod od komunismu k parlamentní demokracii a tržnímu hospodářství nejlépe ze všech východoevropských zemí a velkou zásluhu na tom má právě Václav Havel společně se svým jmenovcem Václavem Klausem.

 

Bohužel Václav Havel po zvolení prezidentem podlehl lákadlům moci. Zalíbilo se mu být modlou a miláčkem pokrokové levice západního světa a ochotně přistoupil na jejich hru. Havel-disident a Havel-prezident jako by byli dva různí lidé.

 

Česká veřejnost zná lépe Havla-prezidenta a na jeho disidentská léta se zapomíná. Což je chyba. Václava Havla si vážíme ne proto, jaký byl prezident (v podstatě dost špatný), ale pro jeho názory a postoje, které projevoval jako disident.

 

Václav Havel-disident bojoval proti útlaku a diktatuře. Hájil svobodu slova, které bylo ostatně jeho nejsilnější zbraní, a nesouhlasil s tím, aby lidé byli pronásledování a trestáni za své názory. Kdyby žil dnes, vnímal by velmi citlivě, že v západní Evropě, ale bohužel i u nás, je svoboda slova stále více potlačována a lidé jsou za své názory vyhazováni z práce a vězněni (před pár týdny, na začátku října 2019 například přišel o místo přední českých odborník na dětskou psychiatrii MUDr. Jaroslav Matýs poté, co řekl otevřeně svůj názor na Grétu).

 

Václav Havel-disident obětoval svůj život boji proti totalitní ideologii nesoucí znaky náboženství. Komunismus sliboval lidem zářné zítřky, současně však požadoval naprostou poslušnost a oddanost věci komunismu. Poslušnost a oddanost byla založena na víře ve věc komunismu a nesměla být zpochybňována rozumem či fakty. Dnešní klimatický alarmismus vykazuje stejné rysy. Liší se jen v tom, že neslibuje v budoucnu nebe, ale straší peklem, které přijde, pokud Grétu a spol. neposlechneme. Disident Václav Havel by zcela jistě nebyl klimatickým alarmistou a stejně tak by dokázal vidět, jaké nebezpečí pro svobodu a lidská práva představuje islám.

 

Dramatik Václav Havel ve svých hrách bojoval proti byrokracii a nadměrnému vměšování státu do života občanů. Jeho nadčasová hra Zahradní slavnost byla namířena proti komunistickým vládcům. Je však zároveň i naprosto přesným obrazem dnešní Evropské unie a jejího obřího úřednického sboru, který semele každého příchozího a zbaví jej povědomí o tom, jak vypadá skutečný svět a lidé, kteří v něm žijí. Václav Havel by dnes nebyl eurohujerem.

 

Dramatik Václav Havel své hry psal v zemi, jejíž vláda ve skutečnosti nevládla a byla řízena z cizího hlavního města (v té době to byla Moskva). Na demonstracích proti komunismu v listopadu 1989 po Havlově projevu nikdy nesměla chybět slova písně „Teď když tvá ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí.“, která se stala hymnou a heslem sametové revoluce. Dnešní Václav Havel by si jistě všiml toho, že také dnes žijeme v zemi, která ztratila svou svrchovanost a musí poslouchat příkazy z cizího hlavního města. A to i v případech, které odporují jakémukoliv zbytku zdravého rozumu, jako je třeba rozhodnutí Soudního dvora EU (SDEU) které říká, že ani zločinec nepřestává být uprchlíkem a není možné jej vyhostit, pokud mu v jeho vlasti hrozí mučení nebo nelidské zacházení (jinými slovy, cizinec může v České republice znásilnit nebo zavraždit lidí, kolik chce, ale jemu samotnému se nesmí nic stát).

 

Jako prezident vstoupil Václav Havel do dějin především svým prvním novoročním projevem, v němž zcela otevřeně a bez obalu řekl to, co všichni lidé v té době cítili: „Naše země nevzkvétá“. Od té doby uplynulo třicet let. Český národ prožívá nejlepší období svých dějin. Vnímavý pozorovatel však vidí, že Evropa, ve které všichni žijeme, dnes nevzkvétá. Evropa začíná technologicky zaostávat za Spojenými státy a Čínou. Rodí se tak málo dětí, že evropské národy vymírají. Evropské státy nejsou schopny zajistit bezpečnost svých občanů. Obyvatelé vyspělých západních zemí, které jsme v roce 1989 považovali za vzor, se dnes bojí po setmění vyjít na ulici.

 

Disident Václav Havel nesouhlasil s komunistickými vůdci, kteří dlouhá léta vykládali, kolik dalších miliónů tun oceli jsme vyrobili, jak jsme všichni šťastni, jak věříme své vládě a jaké krásné perspektivy se před námi otevírají. Ani dnes by netleskal politikům, kteří místo přiznání své neschopnosti jen dokola opakují „My to zvládneme!“.

 

Václav Havel pocházel z podnikatelské rodiny a volil by dnes spíše pravicové strany. Zcela jistě by to však nebyla silně proevropská TOP09, ačkoliv právě ona se k jeho odkazu nejvíc hlásí. Stejně tak se domnívám, že by nevolil ani nevýraznou a částečně nečitelnou ODS, která už delší dobu žije jen z podstaty. Dnešní Václav Havel by volil strany, které si uvědomují, že Evropa, a spolu s ní i naše země, nekráčí správným směrem a chtějí to změnit. Z dnešních politických stran by si disident Václav Havel vybral nejspíše Trikoloru.

 

 

 

 

Zdroje:

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rumunsk%C3%A1_revoluce

 

https://www.reflex.cz/clanek/historie/61009/rumunska-revoluce-pred-25-lety-to-nebyl-zadny-samet.html

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Havel

 

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-verejnost-debata-migrace-islam-multikulturalismus-strach.A190802_113602_zahranicni_luka

 

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/autismus-pas-psychiatrie-deti-jaroslav-matys.A191002_122304_domaci_linv

 

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/matys-otevrel-jsem-toxicke-tema-neni-nahoda-do-jakych-rodin/r~da77744ee53811e9ac60ac1f6b220ee8/?utm_source=atlasHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne

 

https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/svet-klimaticky-alarmismus.A190506_215416_p_klima_wag

 

https://kechlibar.net/2019/09/27/hatem-berrezouga-saria-a-lidska-prava-1/

 

https://www.ceska-justice.cz/2019/10/cr-musi-zavest-institut-strpeni-cizince-i-clovek-bez-naroku-azyl-ma-mit-prava-uprchlika

 

https://teenage.cz/texty/kubisova-marta/songy-a-balady/modlitba-pro-martu

 

https://cs.wikisource.org/wiki/Novoro%C4%8Dn%C3%AD_projev_prezidenta_%C4%8CSSR_V%C3%A1clava_Havla

 

 

 

Autor: Ivan Picek | úterý 12.11.2019 10:45 | karma článku: 19,08 | přečteno: 908x
  • Další články autora

Ivan Picek

Američtí filmaři opět lžou divákům - tentokrát o bitvě u Slavkova

Za několik dní vstoupí do kin nový výpravný film o Napoleonovi Bonaparte. Z dostupných ukázek je zřejmé, že filmařům se zalíbila událost, která se měla údajně odehrát v závěru bitvy u Slavkova.

20.11.2023 v 12:45 | Karma: 25,36 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Kultura

Ivan Picek

Superstar 2: Česko (zoufale) hledá prezidenta

Sejde se Čech, Němec, Žid, Japonec a Avatar. Ne, tak nezačíná vtip. Tak začínají české prezidentské volby.

9.1.2023 v 14:04 | Karma: 19,80 | Přečteno: 757x | Diskuse| Politika

Ivan Picek

Jsou nebo nejsou Piráti pro-imigrantská strana?

Předseda Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že „s muslimskou Evropou má problém“. Jak hodně můžeme tomuto prohlášení věřit a jak hodně ho máme brát vážně? Dochází k zásadní změně postojů celé Pirátské strany?

23.9.2021 v 13:53 | Karma: 36,28 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

Ivan Picek

Koho mají volit lidé, kteří si přejí zachovat manželství jako svazek muže a ženy?

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka připomněl jedno bolavé místo trojkoalice SPOLU. Strany této koalice mají protichůdné názory na otázku manželství osob stejného pohlaví.

20.9.2021 v 11:26 | Karma: 28,46 | Přečteno: 877x | Diskuse| Politika

Ivan Picek

Co znamená pojem „západní hodnoty“? Patří Česká republika opravdu na západ?

Trojkoalice SPOLU se ve volebním programu hlásí k západním hodnotám a říká, že Česko patří na západ. Pojďme se podívat, co přesně znamená pojem „západní hodnoty“. Je to opravdu to, co všichni chceme?

1.6.2021 v 12:34 | Karma: 43,45 | Přečteno: 3019x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3230x
Jsem technicky vzdělaný vysokoškolák se zájmem o dějiny a svět. Občas mě napadají zajímavé myšlenky, o které bych se chtěl podělit se svým okolím.

 

Seznam rubrik