Přijímání uprchlíků - už je to zase tady aneb Případ 50 sirotků

20. 09. 2018 11:45:52
Češi rozhodně a jednoznačně odmítli přijímání uprchlíků z kulturně odlišných zemí. Vítači uprchlíků proto změnili taktiku a navrhují přijmout alespoň sirotky.

Když jsem četl první zprávu o návrhu europoslankyně za KDU-ČSL Michaely Šojdrové, napadl mě název známé divadelní hry „Mnoho povyku pro nic“. Z nesmyslného plácnutí jedné europoslankyně však vznikl spor, do kterého se ochotně zapojily všechny české politické strany.

V českém jazyce je jen málo slov, která vzbuzují takovou vlnu soucitu, jako slovo sirotek. Malé bezbranné opuštěné dítě – kdo by se zdráhal takovému tvorovi pomoci, je skutečně hoden opovržení. Europoslankyně Šojdrová však ve skutečnosti nevyzývá k pomoci sirotkům, jak o tom teď píší novináři. Paní europoslankyně ve skutečnosti navrhuje přijmout z řeckých uprchlických táborů nelegální migranty, kteří o sobě prohlásili, že jsou mladší 18 let a jejich rodiče zemřeli. Když se to napíše takto, zní to ovšem docela jinak, že?

Dovolím si k návrhu paní Šojdrové připojit několik poznámek:

  1. Novináři a politici říkají, že se jedná o pomoc „dětem“. V této souvislosti mě napadá slavný americký film Zasněžená romance (Sun Valley Serenade, 1941). Hlavní hrdina tohoto filmu, jehož děj se odehrává v roce 1940, se také rozhodl ujmout se opuštěného sirotka z válkou zmítané Evropy. Připravil pro něj pokoj plný hraček pro malé dítě. V přístavu ho ale čekalo velké překvapení.

    Obávám se, že podobně překvapeny by mohly být i české rodiny, které již údajně projevily ochotu syrské „sirotky“ přijmout. V řeckých uprchlických táborech se nenacházejí žádné opuštěné malé děti a to z jednoduchého důvodu – osamocené malé dítě se do Řecka nedokáže dostat. Jediné „děti“ v řeckých uprchlických táborech jsou dospívající chlapci, kteří již cestu přes moře dokáží zvládnout. Mnoho z nich bylo vysláno do Evropy svými rodinami jako předvoj, za kterým má později na základě zákona o slučování rodin dorazit jejich příbuzenstvo. Sama europoslankyně Šojdrová uvádí, že její návrh se týká převážně chlapců ve věku 12 až 17 let.

    Určení věku je ovšem další potíž. V západní Evropě jsou již zaznamenány desítky, možná stovky případů, kdy nelegální migranti lhali o svém věku, aby získali výhody. Mnoho z těch, kteří se vydávali za nezletilé, již v Evropě spáchalo závažný trestný čin včetně vraždy. Rád bych věděl, zda si tohle všechno uvědomují i čeští pěstouni.
  2. Připusťme, že věk nelegálních migrantů je možno určit lékařským vyšetřením. Největší slabinou návrhu paní Šojdrové je ovšem zjištění, zda dotyčné dítě je skutečně sirotek. Mám vážné pochybnosti o tom, zda puberťáci uvízlí v řeckých uprchlických táborech mají u sebe úmrtní listy svých rodičů. U většiny nelegálních migrantů neznáme ani jejich totožnost, natož abychom byli schopni zjistit podrobnosti o jejich příbuzných.
  3. Europoslankyně Šojdrová navrhuje, aby nebylo možné, že by za dítětem do ČR přišli rodinní příslušníci. Paní europoslankyně už ale neříká, jak by to chtěla udělat. Slučování rodin je dáno zákonem a mezinárodními úmluvami a prohlášení jedné europoslankyně nemůže nikoho vyjmout z platnosti zákona. Pokud se v budoucnu zjistí, že sirotek přijatý naší zemí má bratry, sestry, strýce, tetu, babičku..... budou mít tyto osoby plné právo žádat o sloučení rodiny. Od europoslance, bych očekával větší znalost evropského právního prostředí.

    Vítači uprchlíků zjistili, že Češi uprchlíky nepřijímají. Proto změnili taktiku a snaží se prorazit citovým vydíráním. Ochrana mláďat je jedním z nejzákladnějších instinktů nejen člověka, ale i všech savců. A na tento instinkt nyní europoslankyně Šojdrová útočí.

    V tuto chvíli jsem přesvědčen o tom, že návrh paní Šojdrové není jen plácnutím jedné europoslankyně, ale že se jedná o součást promyšleného záměru, jak zlomit odpor Čechů k přijímání nelegálních migrantů. Podpora, jakou tento návrh získal od českých politiků, svědčí o tom, že boj o přijímání nelegálních migrantů není zdaleka dobojován, jak se nás všichni snaží přesvědčit.

    Připomeňme si na závěr, které české politické strany podpořily návrh na přijetí 50 syrských „sirotků“ a doufejme, že voliči jejich postoj zohlední nejen letos v říjnu, ale i příští rok v květnu při volbách do EP.

Návrh na přijetí 50 syrských „sirotků“ podpořili představitelé:

KDU-ČSL

ODS

ČSSD

TOP 09

STAN

Pirátů

P. S. iDnes zablokovala můj původní blog, protože neobsahoval odkazy na zdroje (používám všeobecně dostupné zprávy z hlavních českých serverů). Proto jsem blog vložil ještě jednou s doplněnými odkazy:

Zdroj: Zpravodajství iDnes a Novinky.cz, například

https://zpravy.idnes.cz/globalni-pakt-osn-o-migraci-syrsti-sirotci-snemovna-fyr-/domaci.aspx?c=A180919_043146_domaci_kop

https://zpravy.idnes.cz/syrsti-sirotci-snemovna-top-09-sojdrova-kdu-csl-vlada-pc6-/domaci.aspx?c=A180918_111558_domaci_kop

https://www.novinky.cz/domaci/483736-kauza-ukazala-na-tisice-neosvojenych-deti-v-cr-tvrdi-babis.html

https://www.novinky.cz/domaci/483633-syrane-ktere-prijala-cr-zpravidla-skoncili-v-nemecku.html

https://www.novinky.cz/domaci/483495-sojdrova-chce-kvuli-sirotkum-ze-syrie-apelovat-na-manzelky-babise-a-zemana.html

Autor: Ivan Picek | čtvrtek 20.9.2018 11:45 | karma článku: 41.06 | přečteno: 1677x

Další články blogera

Ivan Picek

Američtí filmaři opět lžou divákům - tentokrát o bitvě u Slavkova

Za několik dní vstoupí do kin nový výpravný film o Napoleonovi Bonaparte. Z dostupných ukázek je zřejmé, že filmařům se zalíbila událost, která se měla údajně odehrát v závěru bitvy u Slavkova.

20.11.2023 v 12:45 | Karma článku: 25.36 | Přečteno: 1029 | Diskuse

Ivan Picek

Superstar 2: Česko (zoufale) hledá prezidenta

Sejde se Čech, Němec, Žid, Japonec a Avatar. Ne, tak nezačíná vtip. Tak začínají české prezidentské volby.

9.1.2023 v 14:04 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 753 | Diskuse

Ivan Picek

Jsou nebo nejsou Piráti pro-imigrantská strana?

Předseda Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že „s muslimskou Evropou má problém“. Jak hodně můžeme tomuto prohlášení věřit a jak hodně ho máme brát vážně? Dochází k zásadní změně postojů celé Pirátské strany?

23.9.2021 v 13:53 | Karma článku: 36.28 | Přečteno: 1011 | Diskuse

Ivan Picek

Koho mají volit lidé, kteří si přejí zachovat manželství jako svazek muže a ženy?

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka připomněl jedno bolavé místo trojkoalice SPOLU. Strany této koalice mají protichůdné názory na otázku manželství osob stejného pohlaví.

20.9.2021 v 11:26 | Karma článku: 28.46 | Přečteno: 874 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 483 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 647 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3170

Jsem technicky vzdělaný vysokoškolák se zájmem o dějiny a svět. Občas mě napadají zajímavé myšlenky, o které bych se chtěl podělit se svým okolím.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...